Sivut

tiistai 6. toukokuuta 2014

Mitä koira maksaa: kolmannesvuosikatsaus

Joskus uudenvuoden tienoilla päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja aloin pitämään Excel-taulukkoa kaikista koiriin keskittyvistä menoista, ja nyt oon toiminut näin onnistuneesti neljä kuukautta. Tässä tekstissä siis erittelen, paljonko kahteen suunnilleen 20 - kiloiseen koiraan kuluu rahaa ja mistä se summa muodostuu.

Neljän kuukauden loppusumma on noin 720 euroa. Jokaista kananmunakennoa, nakkipakettia tai kissanruokaa ei ole laskettu mukaan, koska mulla ei riittänyt pikkutarkkuus. Lopullinen summa on siis maksimissaan joitakin kymppejä suurempi. Laskin koirien kuluiksi kaiken ruokintaan liittyvän, jäsenmaksut ja lisenssit, koulutukset, hallivuokrat, lelut, varusteet ja tervendenhoidon. Laskennan ulkopuolelle jätin treeni - ja koematkoihin kuluneet bensat ja muut auton kulut ihan siitä syystä että eksakti kirjanpito olisi melko vaikeaa, ja vaikka ajamista kertyisikin vähemmän niin mulla oli auto ennen kuin mulla oli koiria ja mulla olisi auto edelleen vaikkei mulla olisi koiria.

 Mukaan lasketut ruokakulut käsittävät raa'an lihan, öljyt, kananmunat, kaurat ja riisit, sekä lisäravinteet. Kokonaisuudessaan ruokakulut olivat 319,73 euroa, joista noin 80 euroa kului lisäravinteisiin. Koska lisäravinne-erät ovat valtavat ja kestävät toista vuotta, keskimääräisiksi kuukausittaisiksi kuluiksi muodostui noin 60 euroa. Tätä olisi varaa pienentää entisestään ostamalla järjestelmällisesti isoja eriä, eikä nukkua päiväunia silloin kun liha-auto on kaupungissa eikä ostella eläinkauppojen sikamaisen kalliita pikkueriä paikkaamaan omia mokia. Kuitenkin ihan reasonable, hieman alle puolet kuluista menee siis suoraan koirien ravitsemukseen.

Jäsenmaksuihin ja lisensseihin on kulunut 99,5 euroa, mikä käsittää Suomen Collieyhdistyksen vuosimaksun, Nokian Palveluskoiraharrastajien vuosimaksun sekä vuoden 2014 kattavan agilityn A - lisenssin. Toijalan Seudun Koirakerhon parikymppinen erääntyy vasta myöhemmin, ja kun se on maksettu taitaa nämä kulut olla tässä.

Varsinainen kouluttaminen on maksanut 85,9 euroa, mikä kattaa kaksi Seppo Savikon agilitykoulutusta (yksityis - ja ryhmätunti) ja kasvattajan järjestämän koulutuspäivän. Hallivuokriin kului suunnilleen saman verran eli 85 euroa, millä katettiin tunnin treeni kerran viikossa 9 viikon ajan sisähallissa sekä kaksi agilitytreeniä sisähallissa, molemmat porukassa. Tokovuoroa ei välttämättä ihan hetkeen oteta, aksahallivuokriin tulee menemään talvikaudella enemmän kun osallistutaan aktiivisesti koko kaudelle. Yhden tokokokeen ja mätsärin hinnaksi tuli 35 euroa.

Koiria hoidettiin 73 eurolla koko neljän kuukauden aikana, mikä käsitti kahden koiran Stronghold-kuurin joka annettin aivasteluun, sekä sinkkivoidetuubin Utun pakkasen herkistämille tassuille. Ei siis sairasteltu oikeasti yhtään, eikä rokotuksiakaan sattunut kellekään. Tähän tulee lievä piikki parin viikon päästä kun Mökö menee tähystysleikkaukseen, jaiks.

Neljän kuukauden aikana en ostanut ainuttakaan pantaa, hihnaa, valjasta tai muuta varustetta, Utulle askarreltiin takki Eurokankaan tilkkulaarista, mutta muistaakseni äiti halusi kustantaa kankaat ja soljet. Tilasin Nalminladilta tennispalloleluja jotka olivat ehdottoman hyvä ostos, sekä erään ruokareissun yhteydessä otin pussillisen pelkkiä tennispalloja, 20 e.Kun tarkastellaan menot vielä prosenttiosuuksina, voidaan todeta että hieman alle puolet (43 %) kuluista muodostuu ns. "ylimääräisestä" jos lasketaan kaikki kilpailemiseen ja kouluttamiseen kuuluvat kulut näihin, kun taas hieman yli puolet muodostuu "tavallisesta koiranomistamisesta" johon laskin terveyden ja ruokakulujen lisäksi lelut. Tein vielä erikseen laskelman, että jos koirien kulut olisivat ruoka + terveys + rotuyhdistyksen jäsenmaksu (joka meni nyt taulukossa jäsenmaksuihin & lisensseihin) + lelut, olisi koiriin mennyt 448,73 euroa joka tekisi reilun satasen kuussa. Harrastuskoiriin sen sijaan upposi 180 euroa kuukautta kohti.

Toistaiseksi ihan maltillisista summista puhutaan siis kun muistetaan että rahoittajana on opiskelija, joka käyttää rahaa omien peruselinkustannustensa lisäksi hyvin vähän mihinkään muuhun. Kesän tulot ja alkava agilitykilpailuissa juokseminen tulee nostamaan kuukausibudjettia niin paljon etten edes tiedä haluanko jatkaa koko taulukon ylläpitoa enää... Puhumattakaan siitä että jahka mä saan paperit käteen ja työpaikan, riemu vasta alkaa revetä.  Mut ihan hauskaa ja informatiivista, vaikkakin vähän kivuliasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti