Sivut

tiistai 5. marraskuuta 2013

Koirasi

Aikani ratoksi ja kerrankin tehdyn löydön kunniaksi koira-aiheinen kysely! Alkuperäinen kysely oli vaan kielellisesti melko hirveä ja siinä oli muutamia vähän höpsöjä kysymyksiä, joten muokkasin paikoin aika raa'alla kädellä. In case joku törmää jossakin muualla.

Koirasi nimi, ikä ja sukupuoli?

Meillä asuu Mökö "Mökö" joka on ensi kuussa kolme vuotta täyttävä narttu, sekä Acting Top Maid "Utu" joka täytti heinäkuussa vuoden, narttu myöskin.

Lenkitätkö koiraasi aamuisin? Jos niin, kuinka kauan olette lenkillä?

Keskimääräisesti varmaan vartin, myöhäisempinä aamuina puolisen tuntia. Me ollaan aika aamu-unista sakkia koko porukka, ja jos ulkoiluttamista seuraa se että mä lähden duuniin tai kouluun niin koirat kömpivät paremmin takaisin nukkumaan jos ovat päässeet hoitamaan lähinnä asiansa. 

Kuinka kauan koirasi on yksin päivällä?

Koska oon opiskelija jolla on epäsäännöllinen rytmi, koirat on yksin kaikkea muutaman minuutin ja työpäivän väliltä. 

Kuinka monta kertaa päivässä lenkität koirasi? Nurkan takana käymistä ei oteta huomioon. 

Aamun ensimmäisen ja illan viimeisen lenkin välillä on yleensä kaksi lenkkiä, joista rokotetaan sen mukaan mitä muuta ollaan päivän aika tehty. Jos me ollaan 1,5 tuntia agilitytreeneissä, niin ei me enää tuntia sen jälkeen juosta, vaan tehdään kolme lyhyempää asiointia ulos sinä päivänä.

Kuinka kauan liikut koirasi kanssa ulkona, että koet ulkoilutuksen lenkiksi?

Varmaan joku 45 minuuttia on sellainen esimerkiksi kaupungissa hihnassa että koen siitä koirille jotain hyötyä olevan. 

Ulkoilutatko koiraasi yleensä flexissä vai normaalissa remmissä?

Jos koirat eivät ole irti, ne ovat yhtä pitkissä rasvanahkahihnoissa. Flexiä meillä ei ole, noiden nahkahihnojen lisäksi löytyy muutama noutajatalutin lähinnä varakäyttöön ja metrinen grippiliina. 

Kun kävelytät koiraasi, kulkeeko se vasemmalla puolellasi? 

Tätä piti ihan miettiä, sillä mulla ei ole oikeastaan mitään muuta vaatimusta hihnassa kävelylle kuin se että hihnan tulee olla löysällä. Alkulenkistä ovat yleensä hihnan mitan päässä edellä, mutta Mökö varsinkin hakeutuu helposti vasemmalle puolelle, joko kärkkymään tai tutkimaan pientaretta. Mulla on aina kummatkin hihnat samassa kädessä jotta koirat eivät vaihtelisi omin päin puolia mun ympärillä, ja ne taitaa kyllä olla vasemmassa. 

Koetko että koirasi palelee yli -10 asteen pakkasilla?

Mökö ei palele oikeastaan missään kelissä niin kauan kuin se pysyy liikkeessä, mutta Utulle laitan herkästi varsinkin viimaisessa pakkassäässä manttelin juurikin tuossa kymmenen miinusasteen kieppeillä. Se on niin kova kyllä tusaamaan ettei kovin helposti ehdi palelemaan, mutta mua paleltaan ehkä enemmän katsoa sitä. 

Vaikuttavatko säätilat koirasi lenkitykseen? 

Vaikuttavat ne sen verran, että kuka ikinä se olikaan joka pelotteli että koiran kanssa on pakko mennä ulos kelissä kuin kelissä, valehteli. Meillä ei erityisesti kukaan tykkää sateesta, joka muuttaa etenkin Mökön perässä vedettäväksi malliksi, ja jopa Utu iski liinat kiinni eräs ilta tässä kun yritin pissattaa sen rankkasateessa. - 20 astetta on aika lailla sellainen mun henkilökohtainen limit, etten sitä kylmemmässä ensimmäisenä ole lähdössä järven jäälle tekemään lumipalloja koirille. Mököllä on myös selvästi kuuma kun lämpötila alkaa nousta + 20 paremmalle puolelle, joten hellepäivinä ei yleensä liikuta yhdentoista ja neljän välillä päivällä, ellei uimaan mennä. 

Käytätkö koiraasi muuten ulkona, kuin lenkittäessä? 

Öhm no joo esimerkiksi treenatessa tai muuten vain humputtelemassa, uimassa, tovereita tapaamassa jne. Tykkään myös viedä koiria paljon erilaisiin ulkoilmatapahtumiin, kavereiden pihoille ja porukoilla toki ollaan paljon ulkona pihalla ihan leikkimässäkin. 

Lempirodut?

Mä tykkään lähes yksinomaan paimenista, oikeastaan ainut poikkeus taitaa olla novascotiannoutaja jos pohdin omiin tarpeisiini sopivaa koiraa, mutta koska en ole erityisen kiinnostunut MEJÄstä, NOMEsta tai muistakaan noutajille tyypillisistä touhuista niin paimenet ne taitaa mun juttuni olla. Viimeaikoina oon ihastellut kroatianpaimenkoiraa ja treenikaverin käyttisbortsua, mutta luonnollisesti pisimmän korren on so far vetänyt tuo nahkacollie. Koiran pitää olla liioittelematon, kompakti mutta mielellään maksi, rakenteeltaan hyvin kulmautunut ja kevyt ja mahdollisimman ohjaajakeskeinen. Sitten jos mietitään, mistä roduista pidän lähinnä ulkoisten seikkojen perusteella niin niitä ovat mm. venäjänvinttikoira, kooikerhondje, pyreneidenpaimenkoira, stabyhoun ja kiharakarvainen noutaja.

Mitä rotuja et ottaisi?

Helpompi oli tosiaan sanoa minkä ottaisin. Kaikki hyvin pienet ja toisaalta hyvin suuret ja massakkaat rodut, lyhytkuonoiset, suurikorvaiset, työlästurkkiset, geenipooliltaan kapeat, lyhytjalkaiset, huomattavasti korkeuttaan pidemmät ja tietysti sitten mulle hyödyttömät kuten metsästys - tai vetokoirarodut on helppo rajata pois. 

Mitä ruokaa koirasi syö?

Meillä syödään nappulapohjan päällä luita, rustoja, öljyjä, hapanmaitotuotteita ja satunnaisia lihatuotteita. 

Vaihdatko ruokamerkkiä, kun ruoka loppuu?

Mökölle en vaihda ainakaan toistaiseksi, Utulle kokeilen seuraavaksi Proboosterin Sportia. Pääsääntöisesti kuitenkin en, mutta Utulle on vielä hakusessa ruoka joka tulisi kompaktimmin toisesta päästä. NEUn ruokia olen myös pohtinut. 

Minkä perusteella valitset ruoan?

Hyvän hinta-laatusuhteen, korkean rasva - ja valkuaispitoisuuden ja vehnättömyyden perusteella. Yritän suosia ruokia joiden sisällön ymmärrän ja tunnen.

Liotatko koiran kuivaruokaa ennen kuin tarjoat sen koiralle? Miksi? Miksi et?

Mä lisään kuppiin vettä juuri ennen ruokintaa, mutten varsinaisesti seisota. Tykkään että varsinkin Utun ruokailu on rauhallisempaa ja tavara menee sujakammin alas kostutettuna, ja Mökö joka muuten juo niukasti saa osan nesteestään ruoan mukana. Tykkään myöskin, että rouskuteltava ruoka antaa hampaille hieman lisätöitä. 

Tarjoatko säilykeruokaa? Miksi? Miksi et?

En oikeastaan, oon joskus ostanut Mökölle hätävarana markettisäilyruokaa mutta ne tuppaavat olemaan aika mössöjä ja en koe tarvetta. Tosin metallivuokaiset kissanruokahyytelöthän meillä on loppupalkkana esimerkiksi tokokokeissa, mutta ei kai sitä lasketa. 

Kuinka usein annat koiralle puruluita tai muita hampaille hyviä väliherkkuja?

Puristeluita meillä lojuu oikeastaan aina pitkin nurkkia, ja ostan säännöllisesti naudan lumpion tai muun isomman herkun jonka tuhoamiseen menee useita päiviä. 

Kuinka usein koira saa koirankeksejä yms.?

Ei oikeastaan ikinä. Niiden konsepti on silleen vähän pölö, että ne syödään hetkessä mutteivat ne oikein palkaksikaan käy. 

Saako koira kotiruoan jämät? Miksi?

Mä teen usein vähän turhan paljon ruokaa vain itselleni, ja jos jämät ovat koiralle sopivat niin Mököä käytän aika sumeilematta jätemyllynä. 

Montako kertaa koira juo vettä päivässä?

Ei mitään hajua. Aika monta. 

Juoko koira kerralla kupin tyhjäksi vai vähän silloin tällöin?

Pyrin ettei niin kova jano pääsisi koskaan syntymään että tuhoaisivat koko kupin kerralla.

Montako ateriaa koira saa päivässä?

Yhden aterian illalla plus treeninamit. 

Annatko haistella vastaan tulevia koiria?

En anna, jos törmään hyvässä paikassa tuttuun koirakkoon niin päästetään koirat hihnoista tervehtimään, mutta vieraiden koirien kanssa ei käytös - ja tartuntasyistä nuuhkita. 

Osaako koira odottaa hiljaa kaupan ulkopuolella?

Varmaan osaisivat, mutta en ole kiinnostunut kokeilemaan.

Käytkö koirapuistossa? Miksi? Miksi et?

Hyvin vähän. Mökö ei ole erityisen koirasosiaalinen, se lähinnä nuuhkii itsekseen jäykkänä ja pihisee kiukusta jos joku on sitä kohtaan liian tuttavallinen tai innokas. Nylkyttäjiä se ei jaksa yhtään vaan ojentaa aika ikävästikin, joten ei koirapuistoa Mökölle. Utu taas päinvastoin sietää liiaksikin nylkytystä ja ahdistelua, paimentaa haukulla juoksevia koiria ja rakastaa ihmiset kuoliaaksi. Ei siis koirapuistoa Utulle. Joskus poikkean iltasella huonolla kelillä ja päästän hetkeksi juoksentelemaan, jos on tyhjää. 

Hallitseeko koira perustottelevaisuuden? 

Eiköhän ne tällä sahaamisella sen nyt ainakin hallitse.

Onko koira missään lajissa valio?

Ei ole. Mökö ei luonnollisesti missään voi valioitua, Utustakaan tuskin tulee esimerkiksi muotovaliota mutta jos sille jonkin valionarvon aikoo hankkia niin ehdottomasti agilitystä. 

Tietääkö koira, mitä EI tarkoittaa? Totteleeko se sitä?

Mä yritän olla käyttämättä ei-sanaa mahdollisimman paljon, se on säästetty niille jutuille joihin sitä todella tarvitaan ja silloin se kyllä tehoaa. Jos koirat jotain höpsii niin ennemmin yritän kiinnittää niiden huomion muutoin jutustelemalla ja sitten kehaisemalla kun höpsöily loppuu. 

Keräätkö koirasi kakat? Miksi? Miksi et?

Aina jos ollaan kaupungissa niin kerään. En tykkää siitä koirankakasta teiden pielissä sen enempää kuin kukaan muukaan. Puistot ja metsiköt valikoin vähän sen mukaan että miten lähellä kulkuväylää kakka on, ihan pusikosta en hae ja metsästä en sitten kerää lainkaan. 

Saako koira tulla tuoleille, sohville, sängylle? Miksi? Miksi ei?

Saavat tulla kaikille, Mökö ei oikein esimerkiksi sängyssä viihdy, joten Utulta en ymmärtänyt sitä kieltää ja tämän vuoksihan me nukutaan sen kanssa lusikassa. Saavat olla missä ovat kunhan ovat puhtaiksi luututtu ja lähtevät jos niin pyydän. Mökö on kyllä muutenkin niin kiero, että vaikka sohva olisikin kiellettyä aluetta, se nukkuisi siinä varmasti salaa. 

Valitsitko pennun nimenomaan kotikoiraksi vai harrastuskäyttöä ajatellen?

Mökö tuli puhtaasti lenkkikaveriksi, Utu tuli paperilliseksi, palveluskoiraoikeudet omaavaksi toveriksi moneen menoon. Ja eihän se Mökökään ihan pelkäksi liikuttajaksi jäänyt. 

Onko koiralla ollut satunnaisia haavoja tai onko se ollut tapaturmissa? Kerro.

Mökö harvemmin, pienenä se nyrjäytti hankikannolla kerran tassunsa mutta se meni levolla ohi. Utu taas tuntuu olevan aina vähän ruvella jostakin, se kun ei kauheasti säästele etenemistään.

Millainen murkkuikä koirallasi oli pentuna? 

Kummatkin ovat olleet aika kilttejä nassukoita aina, Utulla oli sellainen pieni en tee sun kanssa-uho tuossa kesällä juoksujen jälkeen mutta kärsivällisyydellä selvisimme. Mökössä nyt tietysti vähän aiheutti kokemattomalle ihmiselle haastetta se että se oli vuotiaana aika hankala tyyppi muiden koirien kanssa, mutta se sitten vaihtui iän myötä välinpitämättömyyteen. 

Onko koirasi dominoiva?

En sanoisi, Utu varsinkin on hirveän diplomaattinen ja nöyrä. Mökökään ei lähtökohtaisesti käyttäydy dominoivasti kuin uhatessa. 

Miten koirasi suhtautuu liikkuvassa ajoneuvossa olemiseen? 

Kumpikin on matkustanut henkilöautossa, bussissa ja junassa ihan hyvällä menestyksellä. Utua pelotti pienenä ajoittain kovastikin, mutta pahoinvointilääkekuurin jälkeen ongelmia ei oikeastaan ole ollut. Pitäisi kyllä välillä käydä vaikka bussiajelulla. 

Onko koirasi herkkävatsainen?

Mökö ei missään määrin, sillä on maha löysällä ihan muutaman kerran vuodessa. Utu on herkempi, ei överiherkkä, mutta reagoi vieraaseen ruoka-aineeseen kyllä mahallaan jos määrä on hiemankin liian iso. Pienempänä oli löysällä ajoittain, mutta ei ole nyt varmaan kesän jälkeen pistänyt mahaa niin sekaisin että olisi sisälle tullut. 

Pitääkö koirasi uimisesta/kahlaamisesta?

Utun mielestä uiminen on ihan mahtavaa ja se ui pitkiäkin matkoja mun perässä järvellä. Mökö kahlailee, mutta ei mene vatsalinjaa syvemmälle edes pallon perässä. 

Entäs ihan pesemisestä?

Eivät nauti, mutta eivät vastustakaan. 

Antaako koirasi leikata kynnet ilman ongelmia?

Mökö muljauttelee silmänvalkuaisia sakset nähdessään, mutta tarjoaa ihan reippaasti tassuja pyynnöstä. Sillä on koomisen inhimillinen tapa taivuttaa päätä taakse ja laittaa silmät kiinni joka kerta kun sakset ovat kiinni kynnessä. Utu ei ole kynsileikkureiden kovin fani myöskään, ja sen kanssa oon joutunut opettamaan leikkuun ihan lahjonnalla. Mökölle on aina ollut helppo suorittaa hoitotoimenpiteet henkisellä ylivallalla, mutta Utu on tarkka koskemattomuudestaan ja on mulle muutaman kerran irvistänytkin. Sen siitä saa, kun leikkaa sinne suoneen asti pari kertaa. 

Onko koirasi turkiltaan helppo - vai vaikeahoitoinen?

Helppoja ovat kummatkin siinä mielessä että laittamista eivät vaadi, mutta karvaavat kyllä, Utu valkoista tikkukarvaa ja Mökö pehmeitä nöyhtäkasoja.

2 kommenttia: