Sivut

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Salmen tokokoulutus 26.7

- Äärimmäisen hyödyllinen päivä, jota tosin varjosti se että mun koira ei vaan ole toiminut koko kesänä (tokossa) niin hyvin kuin se on toiminut aiemmin. Harmittaa hirveästi jos nää uudet hormonitouhut on nyt tulleet jäädäkseen, sillä aiemmat juoksut ovat olleet niin nättejä ja vaivattomia ja varsinkin suorituskyvyn kannalta täysin merkityksettömiä. Pitää ottaa myös huomioon se että lämpöä oli lähemmäs 30 astetta ja jokaista koiraa käsiteltiin tunti, joten tilanne ei muutenkaan ollut erityisen otollinen.

- Seuruun palautteessa mainittiin että koiralle on tehty pohjaopetus perusteellisesti, mutta käännöksiin vielä hieman lisää tarkkaavaisuutta. Jälkimmäinen oli tiedossa, ensimmäinen lämmitti mieltä. Mainitsin ongelmaksi vaikeudet omassa kääntymisesssä, jolloin Salme teetti mulla harjoituksen, jossa aluksi otettiin vuorotellen kolme pitkää ja kolme lyhyttä askelta ja käveltiin näin suoraa linjaa, kunnes vaihdettiin neliöön jota tehtiin sekä oikealle että vasemmalle niin että pitkät askeleet muodostivat neliön sivut ja kolme lyhyttä nurkat. Parani heti. Tätä paljon jatkossa. Levisi juoksuosuuksissa hyvin epätyypillisesti.

- Liikkeestä maahanmeno oli ok, ei ihmeempiä. Kesti takaakierron tuttuun tapaan hyvin. Salme tykkäsi, että aina kun koira pyytää katsekontaktilla lupaa suorittaa tai seuraa katseella taakse palaavaa ohjaajaa, se kertoo hyvästä ja mielekkäästä yhteistyöstä. Höpöt siis kaikille katseen kohdistamisille, antaa tehdä kuten tekee nyt.

- Luoksetuloa tehtiin alokasluokan liikkeenä, jossa Utu otti painetta heti aluksi siitä että Salme toivoi mun vastaavan liikkurin kysymykseen ohjaajan valmiudesta. Mehän ei olla tätä juuri harjoiteltu koska mä olen tottunut nyökkäämään liikkurille, joten yhtäkkisestä puhumisesta koira alkoi tarjoamaan mitä sattui ja sitten kun perusasennossa pysymistä lopulta saatiin vahvistettua palkalla, ei se tietenkään enää reagoinut luoksetulokäskyynkään, ja kun reagoi, reagoi hitaasti ja epävarmasti. Näitä juttuja siis harjoitellaan jatkossa ihan erikseen jos harjoitellaan.

Mä olen muutenkin ollut aavistuksen tyytymätön Utun luoksetuloon, laukallahan se tulee, mutta pääsisi varmasti lujempaakin. Salme torppasi hetsaamisen, koska kun saalisviettiä stimuloiva ärsyke poistetaan, häviää myös koiran kiire. Sainkin ehdotukseksi alkaa rakentamaan vauhtia palkan mielekkyydellä niihin tilanteisiin joissa Utu kokee pientä painetta ja hissuttelee, eli lähinnä niihin tilanteisiin joissa sen pitää tulla mua kohti. Eli oma, äärimieleinen ruokapalkka näihin liikkeisiin, muutama luoksetulo päivässä ja seuraamaan kehitystä. Stoppiin sovelletaan myös jäävän seisomisen tekniikoita sitten kun sen aika on.

- Seisominen on valunut pitkin kesää ja valui myös nyt, takaakierron kesti hyvin ja liike oli muuten ok. Tähän ohjeeksi kaksi harjoitusta, 

1) Seuruusta valssilla koiran eteen ja samalla oikealla kädellä palkka. Myöhemmin oma liike jatkuu edelleen peruuttamalla rintama koiraan päin. 

2) Peruuttaen koiran edellä, aluksi oma liike pysähtyy ja käskysanan jälkeen merkitään ja palkataan se hetki kun viimeisenä liikkeessä oleva etujalka osuu maahan. Kiinnitetään huomiota myös omiin jalkoihin pysähdyksessä. 

Kumpikin tekniikka hyödyntää fyysistä estettä, josta en välttämättä ole erityisen mielissäni, mutta otan kuitenkin asiakseni kokeilla, koska omat tekniikat (tai huonosti kriteeristä kiinni pitäminen) ovat tuota valumista aiheuttaneet. Napakka stoppi vaatisi kuitenkin koiralta parempaa keskittymistä ja virettä kuin mikä Utulla on ollut viime aikoina, joten en ota tästä ihan hirveää painetta. Se osaa kyllä kun vähän kaivellaan. 

- Noudosta ei keksitty oikein mitään kommentoitavaa, kapula nosti koiraa kyllä mutta palautti ravilla ja istui vähän vinoon sekä eteen. Perusasento on ollut sekä luoksetulossa että noudossa sitä parempi mitä paremmalla draivilla tulee, joten pistetään tääkin nyt taas erinäisten faktoreiden piikkiin. Salmen mielipide oli että mikäli normaalioloissa askellaji säilyy samana koko suorituksen, ei tähän tarvitse erityisesti kajota. Myös tässä voidaan pelata mielekkäämmällä palkalla. 

- Kaukoissa isoin ongelma oli mun käsimerkit, jotka olivat liian nopeatempoiset ja käskytys kalseaa. Harjoiteltiin siis kolmivaiheista käsimerkkiä istumaan nousemiseen sekä rauhoitettiin sekä äänensävyä että käsiä maahan laskeutumisessa. Ryömi (!?) vähän viimeisessä vaihdossa, mitä ei ole tehnyt aiemmin. Palautetta hienosta tekniikasta ja virheettömistä alkupään vaihdoista sekä siitä, että koira kesti ohjaajan käskytystyylin muuttumisen lennosta siinä missä moni muu koira olisi alkanut epäillä että mahtaako kyseessä olla ensinkään sama käsky. Kotiläksyksi myös matkan pidentämistä hiljalleen 15 metriin, tuntuupa sitten avoimen välimatka lyhyeltä ja pohjat on valmiina ylempiin luokkiin. 

- Hypyssä jäi kiinni esteeseen ja kiersi sen paluuhypyssä. Sai kuitenkin kehuja hyvästä hypylle imemisestä, joten palasiksi ja pelkkää paluuhyppyä alkuun. Oli vähän epävarma joten kehuin esteen ylityksestä, jolloin sain hyvän ohjeen, kun koira on suorittamassa käskyä, sille ei aleta kehulla tai millään muullakaan kannustuskeinulla hetsaamaan lisää vauhtia. Tätä kokeilevat lähes kaikki jossakin vaiheessa, vaikka todellisuudessa se vain hidastaa ja tekee epävarmaksi. Palkka tulee loppuasentoon jos käskyllä koira siihen ohjataan, ja tästä syntyy suoritusvarmuus ja vauhti. Jälleen myös palkan mielekkyydellä on vaikutus. 

- Paikkamakuussa koiran olemus todettiin turvattomaksi ja sain vihdoin asiantuntijan puollon sille, että huhtikuun kokeessa toimittiin paikkamakuun osalta koejärjestäjien puolesta typerästi. No, tehtyä ei tekemättömäksi saa ja vaikka kahdessa viimeisessä kokeessa koiran ilme onkin ollut hyvä, jatkossa helpotetaan. Piiloon menemistä otetaan sellaisten materiaalien läpi että koiraa on mahdollista alkuun tarkkailla ilman apparin luomaa viivettä, esimerkiksi tummennetuilla laseilla varustetut autot.

- Kaikenkaikkiaan koira on kuitenkin kuulemma hyvällä mallilla ja nyt mulla on hyviä työkaluja lähteä etenemään. Ensimmäiseksi ohjeeksi sain kuitenkin odotella että koira palautuu normaaliin työskentelyyn. Itse lisään myös sen, että tällä kelillä ei kyllä treenata, koska kumpikaan ei pysty antamaan sataa prosenttia. Ei mitään koepaineita, kyllä sinne ehtii sitten kun koira todella osaa. 

- Summa summarum, money well spent. Kaikesta en ollut samaa mieltä, mutta sitähän se hyvä ohjaaminen sekä kouluttaminen on, että tuntee oman koiransa ja osaa poimia ja soveltaa erilaisia ohjeita. Persoonana Salme oli ihan mahtava tyyppi, koko porukkaa nauratti aika monta kertaa työpäivän mittaisen koulutuksen aikana. Hauskaa oli nähdä myös taas sisaruksia ja muuta perhettä omistajineen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti