Sivut

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Jos olisin puu taipuisin ääntäsi vasten

Tänään kävin Lahden Käyttökoirien talvinäyttelyssä avustamassa Utun lähisuvun kanssa, Utun jätin ilmoittamatta sillä hammaspuolena se tuskin olisi kovin vakuuttavaa tulosta tehnyt ja mitä tänään kehän laidalta seurasin niin melkoisen kriittistä oli arvointi. Utun äärisomalla sisarella oli mm. liian löysä kaulanahka, niin ties mitä Utusta olisi sanottu... Puheltiin vähän kasvattajan kanssa että seuraavan kerran vaikka toukokuun sivuerkkariin Noukanniemeen, eipä niitä hampaita sinne suuhun enempiä ilmesty mutta for fun. 

Tasasin unirytmiäni ja kiskoin itseni eilen yhdeksän jälkeen lenkille ja innostuttiin tekemään pikkupakkasessa kymppi, josta koirat saivat olla suurimman osan vapaana. Hyvittelin myöhemmin vielä vähän lisää hiljaista viikkoa ja kävin treenaamassa kummallakin koiralla vaihteeksi rally-tokoa. Onneksi päätin taas ottaa videota touhustani, sillä nyt pitää ihan todella alkaa kiinnittämään Utun kanssa huomiota omaan kehonkieleen. Toi koira seuraisi nätimmin ja varmemmin jos mä lakkaisin varmistelemasta, keräisin ryhtini, suuntaisin katseen oikein ja etenisin aavistuksen reippaammin. 


Pitää muutenkin teettää tän tyyppistä treeniä Utulla enemmän koska esimerkiksi perusasennon toistoja tulee erilaisten liikkeiden kylkiäisenä ihan tuhottoman paljon mutta mielekkäästi. Oikealle kääntyminen paranee videon aikana ihan yhden kerran välillä. Pujottelu on vähän vaikeampi, mutta spiraali menee tosi hienosti. Pientä häiriötä ottaa kartioista, mutta taisi olla ensimmäinen kerta kun treenattiin niiden kanssa muuta kuin ruutua tai merkkiä. Sivulta eteen siirtymiset menivät tosi kivasti ottaen huomioon etten ole teettänyt niitä juuri yhtään, paljon suoremmin eteen kuin Mökö kahden luokankaan jälkeen.

Mökökin teki rallia sitten SM-kisojen. Annoin aika paljon anteeksi edessä olevia perusasentoja, persuksen raahaamista pitkin tanteretta ja sensellaisia höpsöttelyjä, mutta voi ei miten iloisesti ja mielissään ja tarkasti se teki hommia. Ihana Mökö, pitääkö mun nyt alkaa treenaamaan sitä voittajaan kun se pelaa noin kivasti!


Ai niin, Mökön hajuerottelu-videon kuvaamisen yhteydessä naksuttelin myös Utulle, ensiksi vihje-erotteluna seisomista, istumista ja maahanmenoa ja sitten opeteltiin ihan vain bonustemppuna sormien nimiä. Utulla on luonnostaan aika kiva tekniikka noissa asennonvaihdoissa, en ole tietoisesti pyrkinyt hiomaan seisomista mutta varsinkin seisomasta maahan laskeutuminen näyttää hauskalta ja tehokkaalta. Sitä en tiedä miten ajankohtaisiksi voittajaluokan kaukot ikinä tulevat, mutta mä tykkään teettää seisomista myös eri asennoista sillä oon yleistänyt kummallekin koiralle yhden käskyn joka tarkoittaa että pysy paikallasi neljällä jalalla seisten, ja sitä samaa käskyä käytetään jäävässä seisomisessa, asentovaihdoksissa ja luoksetulon pysäytyksessä. Lopuksi teetin vielä testinä tällaisen tehtävän jonka tarkoitus oli mitata koirien kykyä erotella käskyn kohdetta. Joku on ainakin sisäistänyt oman nimensä!

Nii ja kovat dudet reenaa Zeppelinin t-paidassa.

2 kommenttia:

  1. Niin muuten, näyttelystä vielä, tämä tuomarihan ei katsonut hampaita etupurentaa pidemmälle eli huomaamatta olisi jäänyt se Utun P-puutos ;)

    VastaaPoista